Artikelindex


Aangeleverd door: Michael Samek
Modelinformatie: Het planetarium laat de beweging van de aarde en de maan rondom de zon zien. De zon, de aarde en de maan worden uitgebeeld door polystyreen bollen. Het fischertechnik mechanisme zorgt voor een redelijk natuurgetrouwe beweging. Waarschijnlijk kennen jullie deze constructie nog wel van de aardrijkskunde op school. Dankzij fischertechnik is het mogelijk om nu ook zelf zo’n model te maken. Voor de leergierigen onder jullie: in dit model maakt de aarde 360 omwentelingen om haar as en de maan 30 omwentelingen rond de aarde in een jaar. Ondanks de vele overbrengingen loopt het model erg soepel.
Gepubliceerd in Clubblad: juni 2005 (2005-2)

Fase_18.jpg

Een volledige bouwbeschrijving is op de volgende pagina's  te vinden!


Het planetarium van Michael Samek
(model Michael Samek, tekst en foto’s Kees de Weerd)

Een fraai model dat al een tijdje op mijn lijst stond om eens een beschrijving van te maken is het planetarium model van Michael Samek. Zoals jullie misschien weten is Michael Samek een Duitse fischertechnik liefhebber die het computerprogramma “ Snapcon” heeft gemaakt. Met behulp van dit programma is het mogelijk om fischertechnikmodellen in 3D te visualiseren. Je kunt de tekeningen bewonderen op de internetpagina http://www.3dprofi.de/. Ook de tekeningen van het planetarium zijn op deze pagina terug te vinden.

Het planetarium laat de beweging van de aarde en de maan rondom de zon zien. De zon, de aarde en de maan worden uitgebeeld door polystyreen bollen. Het fischertechnik mechanisme zorgt voor een redelijk natuurgetrouwe beweging. Waarschijnlijk kennen jullie deze constructie nog wel van de aardrijkskunde op school. Dankzij fischertechnik is het mogelijk om nu ook zelf zo’n model te maken. Voor de leergierigen onder jullie: in dit model maakt de aarde 360 omwentelingen om haar as en de maan 30 omwentelingen rond de aarde in een jaar. Ondanks de vele overbrengingen loopt het model erg soepel. Op de afgelopen clubdag in Apeldoorn trok ik veel bekijks bij de jonge bezoekers met dit fraaie model.

Het leuke van het model is dat er tevens gebruik is gemaakt van polystyreen piepschuim. Helaas is het gebruik van polystyreen een ondergewaard onderdeel van fischertechnik, hoewel het er toch deel van uitmaakt gezien de doos Hobbywelt. Met behulp van het piepschuim kun je een model mooi aankleden zodat het er nog aantrekkelijker uitziet. Bij de hobbywinkel “Pipoos” heb ik drie piepschuim bollen gekocht voor enkele euros. De zon heeft een diameter van 8 cm, de aarde 5.5 cm en de maan 3 cm.  Al met al heeft het beschilderen van de polystyreen onderdelen nog het meeste tijd gevergd. Vooral het beschilderen van de globe was nogal bewerkelijk. Om het jullie gemakkelijk te maken heb ik een plattegrond gemaakt van de aarde die je geschaald kunt uitprinten en/of overtekenen op transparent papier. Let op dat de hoogte van de tekening overeenkomt met pi/2 x diameter bol, d.w.z. als de bol een diameter heeft van 5 cm, dan moet je de tekeningen zodanig vergroten/verkleinen dat de hoogte 7.9 cm is. Je kunt de tekening vervolgens langs de lijnen uitknippen en het patroon gebruiken om de tekening over te brengen op de polystyreen bol. Vervolgens kun je de drie bollen beschilderen. Ik heb zelf gebruik gemaakt van waterverf, na het opdrogen het ik de bollen bespoten met haarlak om de verf te fixeren. Om het contrast te vergroten, heb ik blauw gebruikt voor de oceanen en geel voor de continenten. Eventueel kun je natuurlijk een andere kleur kiezen.

Aan de hand van de volgende foto’s kun je het model eens proberen na te bouwen. Ik wens jullie er veel plezier mee!


Fase_01.jpg
Fase_02.jpg
Fase_03.jpg

 


Fase_04.jpg
Fase_05.jpg
Fase_06.jpg

 


Fase_07.jpg
Fase_08.jpg
Fase_09.jpg

 


Fase_07.jpg
Fase_08.jpg
Fase_09.jpg

 


Fase_07.jpg
Fase_08.jpg
Fase_09.jpg

 


Fase_07.jpg
Fase_08.jpg
sjabloon.jpg

Plattegrond van de wereldbol

Fase_09.jpg

 

   
© fischertechnikclub NL