Op zaterdag 6 november 2010 wordt weer de jaarlijkste clubdag in Schoonhoven gehouden.

Locatie: Zaal “de Overkant”, Wal 34, 2871 BC Schoonhoven; 0182-383140. (Locatie via Google Maps)

De zaal is vanaf 08:00 uur geopend voor leden die met modellen komen. Vanaf 10:00 uur tot 16:00 uur zijn bezoekers welkom.

De toegang is zoals altijd gratis!

Hoogte informatie over de zalen in "de Overkant": De grote zaal is goed 3 meter hoog; de kleine zaal is 4,25 meter hoog.



Aankondiging en thema clubdag in Schoonhoven 6 november 2010

De jaarlijkse clubdag in Schoonhoven zal dit jaar plaatsvinden op 6 november. Jaap Bosscha heeft voor deze bijeenkomst een thema aangereikt waarvan we hopen dat het zoveel mogelijk constructeurs zal aantrekken. De opzet van dit jaar is wel nieuw ten opzichte van de voorgaande afleveringen. Ditmaal willen we niet alleen allemaal verschillenden modellen bouwen gebaseerd op hetzelfde thema maar nog een stapje verder gaan en er een echt clubevenement van maken. We roepen alle leden op om een constructie te bouwen, die onderdeel kan worden van één groot geïntegreerd model.

Het idee dat Jaap heeft ingebracht is om modellen te maken die ballen aan elkaar kunnen doorgeven. Iedereen bouwt een model dat ballen aan een buurman kan overdragen op een hoogte van zo’n 10 cm boven de tafel. Wat jouw model in de tussentijd met de ballen doet dat mag je helemaal zelf bepalen. Hoe gekker hoe beter; hoe hoger hoe mooier! Het volgende model ontvangt de ballen in een ontvangstbak en die bak moet passen onder het eindpunt van jouw model. Bouw een ontvangstbak met deels schuine wanden (trechtervorm); niet hoger dan zo’n 8 centimeter, maar wel zo dat je er meerdere ballen in kunt opslaan voordat ze jouw model ingevoerd worden. Je zult iets van een schuin oplopende transportband moeten maken die de modellen uit de ontvangstbak haalt en verder het model invoert. We spreken af dat het ontvangstpunt (de ontvangstbak) aan de linkerkant van een model zit (als je voor het model staat) en het afgiftepunt aan de rechterkant. Zo kan iedereen netjes met zijn modellen op elkaar aansluiten.

Er moeten wel voldoende ballen continue doorgevoerd kunnen worden door een model, anders ontstaan er opstoppingen en lege trajecten. Een model moet dus met voldoende snelheid zijn ballen doorvoeren. Richtlijn is minimaal 5 ballen per minuut. Een bal kan bij een groot model natuurlijk wel langer onderweg zijn in het model zelf; dan zitten er gewoon op enig moment heel veel ballen in zo’n model.

We gaan pingpongballen van 40 mm gebruiken en die zijn in vele kleuren te koop, dus dat maakt het nog leuker. Pingpongballen kunnen ook makkelijk zelf gekocht worden om jouw model thuis mee te testen. Iedereen die meedoet met een werkend model krijgt een aardigheidje aangeboden door Freetime. Als er genoeg deelnemers zijn kunnen we de opstelling in het midden van de grote zaal maken. Het mooiste zou daarbij zijn als we de modellen in één grote kring aan elkaar kunnen koppelen tot één groot ballendoorgeef-model!

Dit lijkt ons erg leuk en een uitdaging voor de hele familie. De aansluiting en het overlopen naar de buren is natuurlijk wel zeer belangrijk anders loopt het niet. Dit zal mogelijk moeten worden aangepast bij het opbouwen in de zaal, dus het is verstandig wat reserve-onderdelen mee te nemen. Er zal genoeg tijd zijn om te testen tijdens het opbouwen van 10:00 tot 12:00 uur. De vereniging is in overleg met een regionale TV-zender om opnames van het evenement te komen maken. We hopen op 6 november veel leden met een mooi model in Schoonhoven te zien.

Op het internet zijn diverse voorbeelden te vinden van dergelijke modellen. Weliswaar gebouwd met LEGO, maar daar moeten we maar eens verandering in gaan brengen!

Kijk eens naar de volgende filmpjes:

http://www.youtube.com/watch?v=NLOuTJEpeD4

http://www.youtube.com/watch?v=n66N0A2VRyM

http://www.youtube.com/watch?v=1WZtzdlYpu0

of zoek zelf op www.youtube.com op “Great Ball Contraption”.

Neem voor informatie of aanmelding contact op met de manifestatie commissie.
   
© fischertechnikclub NL