Volgende clubdag  

Geen cludag gepland. 01-09-2020
   

Cees Nobel is druk bezig om een boek te maken met daarin allerlei voorbeelden van besturingstechniek, uitgewerkt in ROBO Pro en BASCOM-AVR. De onthulling van het boek vindt plaats tijdens de clubdag op 5 november in Schoonhoven. Kort daarna zal dit boek als pdf file via deze site te downloaden zijn. Erg handig voor hen die standaard oplossing willen hergebruiken in hun eigen ROBO Pro programma's!


Tijdens het eerste lustrum van de fischertechnikclub Nederland (1996) is door de heren Stef Dijkstra, Cees Nobel  en Herman Ettema besloten een “Cursus Besturingstechniek met Luckylogic, Basic en PLC” uit te geven. De bedoeling van deze cursus was om een fischertechniek-model aan te sturen met behulp van een computer of een PLC. In die cursus werd een lasrobot als model gebruikt die toen kon worden gebouwd met onderdelen uit de doos Computing.

Inmiddels zijn wij 15 jaar verder en is er op het gebied van fischertechnik-besturing het een en ander veranderd. Luckylogic is in 2000 opgevolgd door LLWin en in 2004 is ROBO Pro geïntroduceerd als vervanging voor LLWin. Om de leden vertrouwd te maken met ROBO Pro is er in 2010 door de fischertechnikclub Nederland een interactieve cursus ROBO Pro georganiseerd. De cursus (voorbereid door Paul Kaakman, Peter Damen en Andries Tieleman) is onder grote belangstelling gegeven door Andries Tieleman. Ook voor deze cursus werd gebruik gemaakt van een lasrobot als voorbeeldmodel.

Gezien het succes van deze ROBO Pro cursus kwam Cees Nobel op het idee om bij gelegenheid van het 4de lustrum van de fischertechnikclub Nederland, de voorbeelden uit de cursus besturingstechniek uit 1996 te herschrijven voor ROBO Pro en tegelijk ook voor de programmeertaal  BASCOM-AVR. Voor de toekomst bestaan er plannen om de voorbeelden ook uit te werken in andere programmeertalen zoals Arduino, C++ en MS Robotics Studio-VPL. Wederom is voor het voorbeeldmodel gebruik gemaakt van een lasrobot. Voor het schrijven van dit voorbeeldenboek mocht gebruik gemaakt worden van het materiaal uit de interactieve ROBO Pro cursus uit 2010.

Het boek “Voorbeelden besturingstechniek met ROBO Pro en Bascom-AVR” zal op 5 november op de clubdag in Schoonhoven worden gepresenteerd, waar we dan ook vieren dat de fischertechnikclub Nederland 20 jaar bestaat. Het boek zal in de loop van november als pdf file ter download beschikbaar komen op website van onze fischertechnikclub.

   
© fischertechnikclub NL