Bouwer :  Marc Petit
Model 1
:  Achtbaan
Model 2 :  Krachtpatser
Model 3 :  Ballenmachine
Model 4 :  Magic machines
Model 5 :  Kogellader

 

Model 1 : Achtbaan

Beschrijving:

Twee jaar geleden sloot ik een huwelijk tussen Knex en fischertechnik. Na uitvoerig speurwerk was mijn conclusie geweest dat dit huwelijk de enige oplossing was om een ‘fischertechnik’ achtbaan te bouwen. Het was een mooi huwelijk maar hield niet lang stand. Na de clubdagen brak ik de achtbaan weer af en deed Menno Zeeman (zoon van een van onze clubleden) een reuze plezier met een enorme hoeveelheid Knex.

Een paar maanden geleden kwam ik op YouTube een filmpje tegen van een Duitse bouwer die het gelukt was een achtbaan te bouwen die geheel was geconstrueerd met fischertechnik materiaal. https://youtu.be/DiUJX_UQIRk  Tja, die wilde ik natuurlijk heel graag nabouwen. En nabouwen daagt ook meteen uit tot verbeteren. Twee oudere voorbeelden tonen wel een achtbaan van fischertechnik, maar zonder karretjes die bestaan uit fischertechnik materiaal https://youtu.be/f2qImYJv-Zg en https://youtu.be/hI9-GQVVD4E

In de eerste fase heb ik mij toegelegd op een herontwerp van het karretje. Na een poging of tien had ik een constructie te pakken die aan alle eisen voldeed. Bij achtbanen let alles heel nauw. Dat had ik in mijn eerdere ontwerp ook al gemerkt. Het is net als bij de Dynamic kogelbanen van fischertechnik. Een onderdeeltje verkeerdom in je ontwerp en hij loopt niet. Bij dit ontwerp vraag je je ook elke keer af: ‘Is het karretje niet goed of is de baan niet goed ?’ Geef niet op en puzzel door. Na een prototype (proof of concept) met één heel eenvoudig rondje, werkte alles. Het karretje ontwikkelde voldoende snelheid, vloog niet uit de bocht en de sleepketting bracht het karretje vlekkeloos omhoog.

Fase twee richtte zich op het nabouwen van de achtbaan. Een uitdaging om iets na te bouwen waar je alleen een filmpje van hebt. Een heel aantal screenshots gemaakt die als bouwtekening konden dienen. Het basisframe een stuk sterker gemaakt. Dat heeft twee voordelen. De baan is nu veel stijver en dat is belangrijk om de snelheid er in te houden. Daarnaast kan je het hele bouwwerk nu makkelijk oppakken. Bijzonder was te ervaren dat als je heel zorgvuldig deel voor deel nabouwt, het toch niet uitkomt zoals in het originele ontwerp. Hier en daar dus een paar wijzigingen doorgevoerd. En dan elke keer weer naar het filmpje kijken om verschillen te achterhalen.

Wat mij ook een leuk experiment leek, was het uitrusten van een karretje met een camera. Dat is gelukt. Het is een aparte ervaring om die beelden te bekijken. Dat kan allemaal nog beter, maar de eerste stappen zijn gezet. Ik kwam op het idee omdat er modelbouwtreinen van Märklin zijn, die zijn uitgerust met een camera. Prachtig om vanuit het gezichtspunt van de machinist door de scenery heen te rijden.

Nu komt fase drie: verfijnen en opleuken. Een tweede en/of derde karretje en er dan voor zorgen dat hij een paar uur achtereen foutloos draait. Elke keer blijkt dat er toch weer iets verschuift na een tijdje. Daarna moet het een vrolijk model worden. Kleurtjes er in, lampjes, vlaggen en nog veel meer. Hopelijk in het voorjaar op een zonnige clubdag en veel kinderen die er plezier aan beleven.

 

 Foto's

 001    
 
 

 

 Video's

       

 

Model 2 : Krachtpatser

Beschrijving:

Een rupsvoertuig dat met een afstandsbediening te besturen is en een ingebouwde camera die op afstand is uit te lezen.

Een constructie met twee differentiëlen. Die toepassing staat heel goed uitgelegd in hoofdstuk 14 ‘Das Raupenfarhzeug’ van het boek ‘Technikgeschichte mit fischertechnik’ van Dirk Fox en Thomas Püttmann. Een robuuste constructie met twee motoren. Eén voor de aandrijving en één voor de besturing. Een belangrijk bijkomend voordeel van deze wijze van besturen is dat je het rupsvoertuig met één joystick kan bedienen. Twee powermotoren en een dubbele accu leveren voldoende kracht op om het geheel op gang te krijgen.

De afstandsbediening die ik voor dit model heb gebruikt is niet van fischertechnik. Het is een veertienkanaals afstandsbediening waarop je motoren, servomotoren, lampjes en nog veel meer kan aansluiten.  https://wetronic.nl/carson_reflex_stick_14_kanaals_met_display_2-4ghz_car-501004_nl 

Resteerde nog een camera inbouwen. Geen fischertechnik materiaal. Bij AliExpress koop je voor een bescheiden bedrag leuke camera’s die een Wifisignaal uitzenden. https://www.aliexpress.com/item/4001035453279.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.72724c4dVsvSp4   Een App-je op je telefoon installeren en je kan alles volgen wat deze kleine jongen opneemt. Dit kleine cameraatje ingebouwd in de grill op een manier dat je hem er makkelijk uit kan halen om op te laden en aan/uit te zetten.


 Foto's

 001    
 
 

 

 Video's

       
 

 

 

Model 3 : Ballenmachine

Beschrijving:

Een oud modelletje nog eens opgepoetst en van wat hulpmiddelen voorzien.

  Video's

                                                                                                                                                                                         
 

 

 

Model 4 : Magic machines

Beschrijving:

Reeds in een eerder clubblad en op een eerdere clubdag presenteerde ik aan aantal machientjes waarin tafelvoetbalballetjes worden voortbewogen.
Nu ook bewegende beelden.

 

  Video's

                                                                                                                                                                                           
 

 

 

Model 5 : Kogellader

Beschrijving:

Van Andries Tieleman ontving ik een tijdje geleden cursusmateriaal uit 2012.
Hij verzorgde ooit een training voor clubleden in het programmeren in RoboPro.
Ik heb recent mijn eerste stappen gezet op dit terrein en mijn ervaringen vastgelegd in een klein filmpje.

 

  Video's

                                                                                                                                                                                           
 

 

   
© fischertechnikclub NL