Artikelindex


Aangeleverd door: Peter Damen
Modelinformatie:

Lering trekkend uit de ervaringen van de slang-aandrijving ben ik verder gaan zoeken en experimenteren om een olifantenslurf te kunnen laten bewegen. Het probleem van een olifantenslurf is dat deze beperkt van diameter is (< 28mm). Dit heb ik op kunnen lossen door het gebruik van een "Energiekette" (fischertechnik artikelnummer 75080). Normaal dient deze om bekabeling van een fischertechnikmodel netjes op- en af te kunnnen rollen, zonder knopen en andere ongewenste effecten. Deze kabelrolketting (75080) scharniert precies in het midden. Door trekkoorden aan weerszijde van het kabelrolketting-scharnier aan te trekken, respectievelijk te ontspannen, gaat deze ketting bewegen als een wervelkolom. Door de kabelrolketting met trekkoorden in een circa 28mm slang te brengen, lijkt het net een olifantenslurf.

De olifantenslurf moet ook iets kunnen oppakken. Dit heb ik opgelost middels een vacuümzuignap. Rekening houdend met een redelijke oppakkracht, ook onder een geringe hoek, ben ik uitgekomen op de volgende zuignap van Festo: FESTO-VASB-30-1/8-SI-158978 (materiaal: siliconen; prijs circa 15 euro/stuk). Een goedkoper alternatief had kunnen zijn: FESTO-VAS-30-1/8-NBR-034587 (circa 6,50 euro/stuk).
 

Met dit experiment van de olifantenslurf was ik weer een stapje verder opweg, maar het geheel functioneerde nog steeds niet zoals ik zou willen. Vandaar dat ik verder ben gaan ontwikkelen met een flexibele stalen kern waarmee ook installatiedraad door pvc-leidingen wordt getrokken. Dat in combinatie met vier pneumatische spieren voor het manouvreren van de slurf levert nu wel het gewenst resultaat. Of deze nieuwe oplossing ook weer vermomd gaat worden als olifantenslurf is nog te bezen. De tijd zal het leren.

Gepubliceerd in Clubblad: november 2010 (editie 2010-2)

Olifant met vacuumslurf

 

   
© fischertechnikclub NL