Artikelindex

 

Geschiedenis
fischertechnik is een productgroep van fischerwerke, de fabrikant van bevestigingstechnieken. De grijze nylon pluggen zijn wereldberoemd.
Toen in 1965 een creatieve werknemer van nylon restmateriaal een soort voertuigje in elkaar zette, besloot het bedrijf om dit als aardig kerstpresentje aan alle afnemers in de bouwwereld op te sturen. De reacties waren zeer positief en het bleek zo goed in de smaak te vallen, dat er veel vraag naar kwam. Men besloot toen een aparte divisie op te richten. Sinds 1966 wordt fischertechnik op bescheiden schaal geproduceerd en verkocht.
Er zijn geen grote reclamebudgetten. De filosofie is "kwaliteit verkoopt zichzelf". Bovendien maakt de produktgroep fischertechnik maar 10% uit van de gehele omzet van de Fischer fabriek.

Bouwen in je eentje en dan?
De meeste fans van fischertechnik bouwen in hun eentje. Als het model gereed is, laten ze het zien aan familie, vrienden en kennissen. Iedereen vindt het model prachtig, maar urenlang over fischertechnik praten, willen ze niet. Ook bij specifieke problemen tijdens het bouwen, kunnen ze je niet bijstaan.
Menigeen herkent wel iets uit het bovenstaande: je hebt dringend behoefte aan 'soortgenoten', die al even fanatiek aan het bouwen zijn als jijzelf, die op de hoogte zijn van onderdelen en creatief willen meedenken om vraagstukken op te lossen.
Deze behoefte was voor een tweetal enthousiastelingen aanleiding om in 1990 een vereniging van en voor technische modelbouwers op te richten: De fischertechnikclub Nederland. Een officiƫle vereniging met goedkeuringslabel van de Fischer fabriek in het Zwarte Woud.
Onderling urenlang praten, contacten leggen, bijeenkomsten organiseren en niet te vergeten een verbindend clubblad. Een clubblad waarmee het uitwisselen van modelbeschrijvingen mogelijk wordt; om na te bouwen of om je fantasie te prikkelen. Ook je eigen model wordt in het clubblad afgedrukt, mits het origineel en duidelijk omschreven is (bij voorkeur met foto's). Nieuws krijgen we direct uit Duitsland en er zijn nauwe contacten met buitenlandse fans en importeurs.

 

   
© fischertechnikclub NL