Artikelindex

 

Technisch speelgoed = ervarend leren
Met de opkomst van de computer neemt de laatste jaren de belangstelling voor technisch speelgoed enorm toe. Het is buitengewoon leerzaam om modellen te ontwerpen en te bouwen die vervolgens door de computer bestuurd worden.
Dit wordt ook wel mechatronica genoemd; een samenvoegsel van electronica en mechanica.
Al spelend leert men zo de beginselen van dit nieuwe vakgebied mechatronica kennen.

Speelgoed
In de 60-er jaren waren er basisdozen met nummers 50, 50/1, 50/2, 50/3, 100, 200, 300, 400, Electromechanica EM 1/2/3, Electronica EC 1/2/3, Hobby 1/2/3/4, Statica, Pneumatica, etc.
Een handleiding gaf slechts enkele bouwvoorbeelden en basisprincipes, waarna er naar hartelust en met fantasie gebouwd kon worden. De zilverkleurige HOBBY boeken waren uitstekend gedocumenteerd en zeer in trek.
Na een periode met schitterende modeldozen (supertrucks) is men nu in een nieuwe fase beland: de vertrouwde kleuren grijs en rood worden vervangen door zwarte, gele, blauwe en groene onderdelen. Voor kinderen van tegenwoordig veel aantrekkelijker. Thans is het kernprogramma naar leeftijdsgroep en vaardigheid onderverdeeld in: JUNIOR, MASTER en PROFI. Deze bouwdozen kunnen worden aangevuld met de PLUS-dozen: eenvoudige onderdelensets (SPECIAL) of aantrekkelijke THEMA dozen.
Een volledig overzicht staat in de catalogus die gratis in winkels of via de importeur te verkrijgen is.

 

   
© fischertechnikclub NL