Aangeleverd door: Hennie Blanke
Modelinformatie: In aansluiting op de artikelen “Meer aanstuurmogelijkheden met diodes” uit het septembernummer van het clubblad van 2001. Na lezing van de hierboven genoemde artikel in het verenigingsblad, begon mijn "elektronische" brein te kriebelen, want ik had het vermoeden dat in deze ideeën meer zat dan wat hier werd voorgesteld.

In de artikelen van het september nummer wordt verteld hoe met behulp van een tweetal diodes een eindafschakeling kan worden gecreëerd en een mogelijkheid om twee motoren op één uitgang afzonderlijk aan te sturen. Helaas kan met deze methode elke motor slechts in één richting draaien. Dat laatste nu stond mij niet aan. Ik wilde dat beide motoren twee richtingen op konden draaien. Zoals gezegd, begon ik toen iets elektronisch in elkaar te prutsen.
Het is mogelijk met twee uitgangen drie motoren aan te sturen, die alle drie linksom kunnen draaien, stilstaan of rechtsom draaien. Dit kunnen zij elk afzonderlijk maar niet tegelijk. Er kan dus altijd maar één motor tegelijk in werking zijn. Dit zal voor een groot aantal toepassingen geen onoverkomelijk bezwaar zijn (zowel, dan is de uitbreidingsmodule wellicht een uitkomst). Ik kan nu met de mijn Intelligent Interface (II) twee motoren onafhankelijk en drie motoren afhankelijk aansturen.
Voor de puristen onder ons heb ik eens gekeken of ik dat uit uitsluitend Fischertechnik zo kunnen opbouwen. Afgezien van de diodes kwam ik een heel eind. Ik heb hierbij gebruik gemaakt van de relaisbouwsteen RB II uit EC, EM 3 of EM 10 (de motoren zijn oud type minimot).
Gepubliceerd in Clubblad: maart 2002 (editie 2002-1)

ftcnl_2002_01_2_1hs_motors

 

   
© fischertechnikclub NL