Aangeleverd door: Wim Starreveld
Modelinformatie: Bijna iedereen die de laatste jaren op een clubdag is geweest, kent de gigantische hijskraan van Wim Starreveld. Hij bouwde er twee jaar lang aan, en blijft bezig hem op onderdelen te verbeteren. In dit stuk vertelt Wim meer over het gevaarte.
De kraan is nagebouwd van een werkelijk bestaande hijskraan, geïntroduceerd door de firma’s Huisman-Itrec en Van Seumeren. Eén van de bijzonderheden van de kraan is dat hij voor transport afgebroken wordt, om in een aantal containers vervoerd te worden. Ook in mijn model heb ik die opbouw in delen verwerkt.
De kraan kan maximaal 1600 ton tillen. Hij bestaat uit een onderstel met daarop een hoofdmast van bijna 100 meter hoog. Hieraan komt de giek, in vaktermen heet dit de jib, van ook nog eens bijna 100 meter lengte. Achter de hoofdmast staat nog een kleinere mast, de superlift-mast, en hierachter een A-bok. Bij het opbouwen van de kraan trekken de lieren in de A-Bok de superlift omhoog, en vervolgens trekt de superlift de hoofdmast omhoog. De containers die voor het vervoer gebruikt worden, zijn uit staalplaten opgebouwd. Als de hijskraan op locatie wordt opgebouwd, dan dienen de containerplaten als extra contragewicht.
Gepubliceerd in Clubblad: Clubblad december 2001 (editie 2001-4)

ftcnl_2001_04_PTC1
ftcnl_2001_04_PTC2
 
   
© fischertechnikclub NL