Aangeleverd door: Dave Gabeler
Modelinformatie: Voor het aansturen van mijn modellen maak ik veel gebruik van gemotoriseerde rechtlijnige bewegingen. Aan het eind van zo'n beweging moet de motor stoppen, maar wel weer de andere kant op kunnen. Ik gebruik hiervoor mini-schakelaars met diodes.

Diodes zijn kleine electronica onderdeeltjes, ze lijken een beetje op een electronica weerstand. Het kenmerkende van een diode is, dat ze stroom alleen maar in één richting doorlaten. Normaal wordt een Fischertechnik motortje aangesloten op een transformator (zie figuur 1). Met de draaiknop kan nu de draairichting van de motor worden bepaald. Ook kan men gebruik maken van een poolomkeerschakelaar. Dit berust op hetzelfde principe. De stroom loopt van plus naar min en de motor zal in een bepaalde richting draaien.

Door nu op elk eind van het te bewegen apparaat een minischakelaar te plaatsen, die de stroom onderbreekt, zal de motor stoppen als het apparaat de schakelaar bereikt (zie figuur 2).  Als de minischakelaar bediend wordt, dan gaat de schakelaar open en kan er  een stroom meer lopen. De motor stopt. Echter, nu kan het apparaat niet meer terug!

Om dit probleem te omzeilen gebruik ik nu diodes. Op de stekkertjes op de minischakelaars plaats ik ook een diode, voorzien van Fischertechnik stekkertjes (zie figuur 3). Deze gaan gewoon in de gaten van de motor- stekkertjes. Als nu een schakelaar wordt ingedrukt, dan wordt de stroom onderbroken. De diode moet wel zó geplaatst zijn, dat deze nu ook geen stroom doorlaat. Echter, als ik de draairichting van de motor omdraai met de transformator, dan zal de diode wel stroom doorlaten, en gaat de motor gewoon de andere kant op.

Hiermee heb ik een goede en goedkope oplossing om bewegingen te stoppen. Bovendien werkt dit met eenvoudige besturingen, maar ook met computer besturingen. Diodes kosten slechts enkele kwartjes en zijn in elke electronica winkel verkrijgbaar.

Gepubliceerd in Clubblad: Clubblad september 2001 (editie 2001-3)

20010823_ftcnl-2001-3-Diodes
 
   
© fischertechnikclub NL