CB1902NL01-1CB1902D01-1

32e jaargang, 2022 nummer 2


Inhoud

Artikel Auteur QR-code / link
Voorzijde: Arnoud van Delden & Jeroen Regtien
   
Colofon, Inhoudsopgave
   
Inleiding van de redactie, Ledenadministratie 
Marc Petit, Bert Rook
 
Van het bestuur, Evenementen     
TXT 4.0 Controller, of... de Micro:bit? - Deel 2 :
Het klassieke Robo PRO van fischertechnik was op zich reeds een uitstekende 'visuele programmeertaal die structureel z.g. 'object oriented' programmeren mogelijk maakte. Maar dat fischertechnik zelf inmiddels met ROBO Pro Coding bij de TXT 4.0 controller met een op de programmeertaal 'Blocky' gebaseerde opvolger is gekomen, hoeft nog niet te betekenen dat het klassieke Robo PRO helemaal heeft afgedaan.
Arnoud van Delden 

Website van Didacta

Clubdag 2022 Montfoort :
Na een tip van Ben van Zutphen over een goede locatie voor een clubdag in Montfoort, heb ik, tijdens de Corona periode in 2021, een bezoek gebracht aan die locatie. Tijdens het bezoek werd ik heel hartelijk ontvangen en hebben we onder het genot van een kop koffie de wensen en mogelijkheden besproken. Daarna heb ik de zaal bekeken waar we zouden kunnen staan.
Andries Tieleman Foto's
Het fischertechnik poppetje :
Wie reclamemateriaal uit de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw bekijkt, zou kunnen stellen dat fischertechnik met de meer technische bouwdozen vooral jongens (of hun ouders?) probeerde aan te spreken. Als bedrijf ondersteunt en stimuleert fischertechnik technisch onderwijs en technische beroepskeuzes. Meisjes en vrouwen zijn helaas in die gebieden al ondervertegenwoordigd. Daarom is het van belang initiatieven te ontplooien die fischertechnik voor meisjes interessanter zouden kunnen maken. De afwezigheid van een expliciet vrouwelijk fischertechnik poppetje is echter tot dusverre bijna rolbevestigend voor de positionering van fischertechnik.
Arnoud van DeldenJeroen Regtien

Ontwerpprogramma Fischertechnik Designer

Forumdiscussie ftcommunity

Dordt in Stoom :
Elke twee jaar wordt er in Dordrecht het evenement Dordt in Stoom georganiseerd. De eerste initiatieven stammen uit 1984. Het evenement trekt vele duizenden bezoekers die zich kunnen vergapen aan stoomwalsen, stoomtreinen, stoomboten en nog veel meer dampend materieel. Met antieke stadsbussen en boten worden de bezoekers naar verschillende locaties in de stad vervoerd.
Marc Petit Website Dordt in Stoom
Hoe zat het ook alweer met Pi (π)? :
Wie een beetje opgelet heeft tijdens het voortgezet onderwijs, weet vast nog wel dat Pi staat voor +/- 3,14. Dit getal hebben we nodig om de oppervlakte of omtrek van een cirkel te berekenen.
Evert Hardendood

Wikipedia

Pi-dag Kijkmagazine

Standvastige ft poppetjes :
Hoe laat je een fischertechnik poppetje stabiel staan?
Arnoud van Delden 

Kompressor (39215)

Stelpaat (32065)

Printables 3D

Bevestiging bouwstenen op tandwielen Z30 en Z40 :
Hoe je bouwstenen kunt bevestigen op een Z 30 tandwiel.
Heinz Jansen
 
Workaround :
Enige tijd geleden bouwde ik een klein draaimolentje. De bakjes zwieren alle kanten op en het geheel wordt aangestuurd door drie motoren. Alle drie de motoren zitten in het draaiplateau. Een sleepring met stroomafnemers voert de spanning naar het plateau. De drie motoren worden aangestuurd met een standaard afstandsbediening van fischertechnik. Tot zover niets bijzonders.
Marc Petit 
 
Modelbouwshow Zomereditie in Rosmalen :
Zaterdag 18 juni en zondag 19 juni 2022 was in het Autotron de modelbouwshow Zomereditie. Van de fischertechnikclub waren wij (Marcel en Esther Bosch) met stoomwalsen, stoomtreinen en stoomtractoren, Wim en Marianne Starreveld met 2 gigantische kranen en Ruud en Janny Reijmers met hun Kilsdonkse Molen en 2 onderslag waterraderen aanwezig.
Marcel en Esther Bosch
 
GRENDELS; bekende en één onbekende? :
Zoals bekend zijn er van heel veel onderdelen wel speciale uitvoeringen te vinden, en soms duikt er wel eens een zeldzaam exemplaar op in ons clubblad.
Evert Hardendood 
 
ft-datenbank
Schenkingscommissie :
In het vorige clubblad (2022-1) schreef Jan-Willem Dekker over de ontvangen schenkingen en de nieuwe opzet voor de schenkingscommissie. Sindsdien zijn er nog 3 schenkingen aangemeld. Deze zijn door de leden opgehaald.
Arjen Neijsen
 
De fischertechnik Südconvention in Sinsheim :
In het eerste weekend van oktober werd in de Duitse plaats Sinsheim weer een Südconvention gehouden. In 2020 was er door virusperikelen geen bijeenkomst geweest. Na wisseling van het organiserende team kon deze traditie reeds vorig jaar weer nieuw leven worden ingeblazen. Dit jaar werd de conventie voor het eerst zelfs naart twee dagen opgeschaald; zowel zaterdag als zondag was het publiek welkom om de bouwwerken en slimme constructievondsten te komen bewonderen.
Arnoud van Delden 
 
Clubdag Schoonhoven :
Op 29 oktober onze jaarlijkse publiekstrekker: clubdag in Schoonhoven. Ook deze keer slaagden we er weer in vooraf de plaatselijke pers te halen met dit evenement. In een inmiddels mooi gemoderniseerde locatie werden 's-ochtends in rap tempo alle tafels opgesteld en voorzien van de bekende blauwe kleden. Elke vierkante meter werd benut. Bijna alle tafels werden gevuld door een inmiddels bijna vaste groep clubleden. Sommigen staan er met 'evergreens', anderen proberen voor iedere clubdag toch weer een nieuw model uit de hoge hoed te toveren.
Marc Petit
 
 Foto's
Treintjes :
De echte verzamelaars zullen ze vast allemaal in de kast hebben staan: de fischertechnik treintjes. Het is een leuke verzameling locomotieven en wagonnetjes. De betere knutselaar kan naar eigen inzicht tal van wagonnetjes maken, naast de bestaande standaard modellen. Wil je je eigen locomotief ontwerpen, dan wordt het al een stuk lastiger.
Marc Petit   
De "Heen-en-weer-rol" :
Op het Duitse online forum werd enige tijd geleden gediscussieerd over mechanische principes die vanzelf op de uiterste punten omkeren en op die manier kunnen worden gebruikt om een heen-en-weer beweging te maken.
Arnoud van Delden 

QR1 (3D-ontwerp)

QR2 (forum discussie)

Afscheid Frederique :
Sinds 2018 heb ik het clubblad van de fischertechnikclub mogen opmaken. Er is nooit een goed moment om er mee te stoppen en tegelijkertijd weet je dat de dag eens komt dat je het los moet laten. Stoppen op het moment dat je nog altijd plezier eruit haalt is beter dan te wachten tot het een last wordt.
Frederique Spies CB1801NL Frontpage Clubblad m 1  CB1802NL Clubblad 01 page 001  CB1802NL Clubblad 01 page 001  CB1902NL01 1  CB2001NL01 page 001
CB2002NL01  CB2101NL1 page 001  CB2102NL VP Clubblad page 001  NL  NL

 

   
 Clubblad 2022-1  Clubblad 2023-1
   
© fischertechnikclub NL