CB1902NL01-1CB1902D01-1

33e jaargang, 2023 nummer 1


Inhoud

Artikel Auteur QR-code / link
Voorzijde: Marc Petit
   
Colofon, Inhoudsopgave
   
Inleiding van de redactie, Ledenadministratie, Schenkingencommissie
Marc Petit, Bert Rook, Arjen Neijssen
 
Vers bloed :
De oproep die het bestuur enige tijd geleden deed voor nieuwe bestuursleden, heeft zijn vruchten afgeworpen. Ad van der Weiden en Rob Woudsma zijn de ploeg komen versterken. Hier de ruimte om ze beiden even aan jullie voor te stellen.
Marc Petit   
Oude batterijhuizen hergebruiken :
Wie van de oudgedienden heeft ze niet, een kleine of grote stapel langwerpige batterijstaven (31041) uit de zestiger jaren van de vorige eeuw. Iets minder voorkomend zijn het vierkante donkerrode Power-Block (30293,32652+32639) uit de Master serie van 1987 en het rechthoekige rode Power-Block (30263) dat in 1991 verscheen.
Jeroen Regtien 

Pimp my Batteriestab

Ultimate Guide to the 18650 Battery

Lithium-ion Battery Datasheet

Fischertechnik battery stick update

Een formidabele schenking
Nieuws over de schenking van (de familie van) Cor van Ginneken.
Marc Petit  
Kermisattracties in Lutjebroek :
Een foto-impressie van deze bijeenkomst.
   
Noord-Hollands Oldtimer Festival
Een veslag van deze bijeenkomst.
Andries Tieleman en Jan-Willem Dekker
 
Clubdag Maarn :
Een foto-impressie van deze bijeenkomst.
 
 
Werkgroepje modeltreinen :
We hebben het door de jaren heen regelmatig gezien, op clubdagen en in ons clubblad: fraaie fischertechnikmodellen van treinen. Een paar voorbeelden: het
artikel ‘fischertechnik op rails’ van Peter Krijnen in het clubblad van april 2010, het prachtige model van een tenderstoomlocomotief van Benny Hamers op de
clubdag in Veghel in 2008 en, meer recent, de LGB baan met imposante bruggen van Marc Petit op de clubdag in Schoonhoven in oktober 2022.
Rob Woudsma  
 
Mathematik verstehen mit fischertechnik® :
In het tweede nummer van 2019 van ons clubblad werd het Duitstalige boek ‘Technikgeschichte mit fischertechnik®’ van Dirk Fox en Thomas Püttmann reeds kort beschreven. Dat boek bespreekt hoogtepunten uit de geschiedenis van de techniek en illustreert deze met modellen van fischertechnik. Enkele jaren later verscheen van beide auteurs opnieuw een boek waarin ons favoriete constructiemateriaal de hoofdrol speelt. In hun boek ‘fischertechnik®-Roboter mit Arduino’ worden diverse methodes besproken om modellen aan te sturen met andere ‘controllers’, zoals de populaire Arduino microcontroller. Voor een boekbespreking blader je terug naar nummer twee van 2020 van het clubblad.
Arnoud van Delden 

dpunkt.de

ftpedia

math-meets-machines

Vreemdgaan :
Een jaar geleden kocht ik op een luchthaven voor een tientje een klein doosje Lego, nieuwsgierig naar hoe dit speelgoed er nu uitziet en met enige nostalgie terugdenkend aan mijn houten legokist met schuifklep van vroeger. Eenmaal thuis eens op Marktplaats gaan speuren en ik vond een aanbieder van heel veel leuke modellen bij mij in het dorp. Ik kon het niet laten er één mee naar huis te nemen. Bouwhandleiding erbij en knutselen maar, met zo’n negenhonderd onderdelen. Toch wel gaaf dat Technische Lego.
Marc Petit, Richard Budding, Arnoud van Delden 
 
Van het bestuur :
Tijdens de ledenvergadering van 2023 in Maarn kregen we de vraag of het mogelijk is de NAW-gegevens en eventuele extra informatie van andere leden in te zien. Op die manier zou dan wellicht iemand met dezelfde interesse kunnen worden gevonden en benaderd. Ook kan een lid met een fischertechnikprobleem vragen stellen aan clubgenoten. Als voorbeelden kwamen onder andere naar voren "computermodules" en "carpooloverzicht".
Eric Bernard
 ledeninfo
Elektrische aandrijving voor een schommel :
In elk attractiepark vind je wel een grote schommel waar veel mensen tegelijk in passen. Zo’n schommel is natuurlijk veel te zwaar om met spierkracht aan te drijven en is daarom altijd voorzien van een elektrische aandrijving. Een mooie uitdaging om die eens met fischertechnik te bouwen.
Heinz Jansen
 
 
Modellen zonder stof :
Iedere fischertechnik hobbyist doet het anders. De een maakt een model, speelt er mee, breekt het weer af en sorteert de onderdelen terug in de dozen of onderdelenmagazijn. De ander laat zijn model enkele maanden staan totdat de behoefte ernaar te kijken weg is en nog een ander heeft een aantal speciale modellen die feitelijk nooit meer afgebroken worden.
Jeroen Regtien 
 
Een versnellingsbak met zes lineaire versnellingen :
In de fischertechnik Hobby-boeken wordt op verschillende plekken aandacht besteed aan het principe van de versnellingsbak, maar begrijpelijkerwijs lag daarbij het accent op voertuigtechniek. Hierbij hoeven de verschillende versnellingen niet met lineaire stappen op te lopen. Ze worden in een voertuig voornamelijk ingezet om verschillende koppelgroottes op de aandrijvende as te realiseren. Hierbij geldt: hoe lager de draaisnelheid, hoe hoger het koppel. Deze bouwontwerpen dienen met name ter verduidelijking van het principe. Zo wordt de uiteindelijke draaibeweging doorgaans niet voor een nuttige toepassing van de schuivende as afgenomen en wordt vaak slechts een beperkt aantal uitgaande draaisnelheid-/koppel-verhoudingen gerealiseerd.
Arnoud van Delden 

laserproject

youtube

Rara wat is dit ?? :
Wat zien we hier ?? Dit reusachtige fischertechnik mannetje is gemaakt naar het evenbeeld van uw hoofdredacteur. In het volgende nummer onthullen we het geheim hierachter.
Marc Petit
 
 
fischertechnik blues... :
De eerste blauwe fischertechnik onderdelen verschenen vanaf 1976 als deel van de V-serie (Vorstufe) dozen. Het eerste blauwe onderdeel in het standaard assortiment was het touw en de eerste blauwe statica onderdelen verschenen vanaf 1983 als spanten, iets later als de U-profielbalk (36821, 1994).
Jeroen Regtien Blue-Liner
Het geheim van 32227 :
Als fervent verzamelaar van fischertechnik onderdelen ben ik continu op zoek naar zeer zeldzaam voorkomende onderdelen en/of exoten (productieonderzoeken). Zo stuitte ik bij mijn speurtocht via de site van Stefan Roth op het onderdeel 32227 in rode uitvoering: Ausgleichstück.
Jan Willem Dekker en Michael Pennekamp  
Roltrap :
Al een jaar of 5 liep ik rond met het idee om een roltrap te maken van fischertechnik. Ik was een paar keer met de fiets door de Maastunnel in Rotterdam gegaan, terwijl men daar bezig was met onderhoud aan de roltrappen. Techneut als ik ben, bleef ik kijken hoe dat er uit zag. De eindplaten waar mensen op– en afstapten lagen er af en daardoor kreeg ik een kijkje in het hart van deze “machine”.
Erik de Munck  
De Nordconvention 2023 in Mellendorf (D)
In een clubblad, een paar nummers terug, staat een verslagje van de fischertechnik Südconvention die vorig jaar in Sinsheim (Duitsland) werd gehouden. Bij dit treffen werd ik reeds door diverse nieuwe vrienden gewezen op de Nordconvention die in het voorjaar
van 2023 (weer) zou worden gehouden. Nadat ik in een oud nummer van dit clubblad (nummer 2 van 2017) een verslag van Rob van Baal over deze bijeenkomst las, stond vast dat ik dat wel eens wilde meemaken. Woonachtig in het noorden van Nederland, zou de reistijd (met minder dan drie uur) ook een stuk gunstiger uitvallen dan naar de eigen fan-dagen van fischer in Waldachtal of de voorgenoemde Südconvention.
 Arnoud van Delden  youtube

 

   
 Clubblad 2022-2  Clubblad 2023-2
   
© fischertechnikclub NL